Advisory Board

  • Carl Tosterud

    Stiftare Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina

    Specialistläkare i akutsjukvård med mer än 20 års erfarenhet av arbete med flyktingar och länder i tredje världen. Han är föreläsare i traumavård, hyperbar behandling och improviserad traumakontroll. Han har ett diplom från London School of Hygiene & Tropical Medicine on Health in Humanitarian Crisis.

  • Lena Wilderäng

    Lena har mer än 20 års erfarenhet inom IT och ledarskap efter studierna på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har agerat som föreläsare, rådgivare och coach inom ledning och organisation. Under de senaste åren har hon även jobbat som brandman, arbetat hands-on med välgörenhet, föreläst om informationspåverkan på uppdrag av MSB/Försvarsutbildarna, och drivit eget företag där hon genomfört och guidat extrema äventyr. Sedan februari 2022 har Lena varit aktiv med välgörenhetsförsändelser till Ukrainas räddningstjänst, sjukvårdare och andra aktörer - både som privat initiativ och i samarbete med olika organisationer. Hon har regelbundet rest till Ukraina med humanitära transporter, samt jobbat volontärt tillsammans med räddningstjänsten i östra Ukraina under en tidsperiod.

  • Robert Lindwall

    Robert Lindwall

    Robert är narkosläkare och har doktorerat på Karolinska institutet kring avancerad andningsvård och inhalerad Kvävemonoxid (NO) till nyfödda 2005. Han har drivit projekt på Fudan University, Shanghai och deltagit i experimentella studier i Polen.

    Kliniskt sysslar han med anestesi, smärtbehandling samt trakeostomivård (Patienter som andas via rör i halsen) på Nationellt respiratorisk center (NRC), Danderyds sjukhus.

    Robert har ett stort teknikintresse och deltar i upphandlingar av utrustning som ventilatorer , övervakningsutrustning samt förbrukningsartiklar på sjukhuset och i regionen.

  • Anton Holmström

    Grundare av Drones2Ukraine, som har skickat över 300 drönare till Ukraina och utbildat mer än 3000 drönarpiloter för ukrainska armén. Han har en skogsbakgrund och har sedan 2015 drivit flera nationella projekt för att få svensk grön näring att använda drönarteknik. Han är också medgrundare av startupen Katam, där han arbetar heltid som Head of Forestry.

  • Valeriia Palii

    Dr. Valeriia Palii har en doktorsexamen i klinisk psykologi. Hon har arbetat som klinisk psykolog i en privat praktik (Kyiv, Ukraina). Hon har även erfarenhet som utvecklare av psykodiagnostiska tester och organisering av testprocedurer. Dr. Palii föreläser regelbundet på universitet och privata företag, hon arbetar med forskning och projektledning inom området psykisk hälsa. Sedan 2020 har hon haft posten som ordförande för National Psychological Association of Ukraine (NPAU). NPAU fokuserar på att skapa lagstiftning om mental hälsa, förbättra etik och utbildningsstandarder för psykologer och främja evidensbaserad psykologi. Tillsammans med kollegor driver hon en psykologisk stödlinje för ukrainare utomlands.

  • Oksana Yakushko

    Oksana Yakushko, Ph.D., är en legitimerad psykolog, psykoanalytiker, professor och konsult baserad i Santa Barbara, CA. Hon är medlem i American Psychological Association och är styrelsecertifierad psykoanalytiker (American Board of Professional Psychology). Hennes vetenskapliga och kliniska arbete har fokuserat på att arbeta med frågor som rör migration, kultur och historia. Hon har över 80 vetenskapliga publikationer och har mottagit flera utmärkelser från American Psychological Associations divisioner och kommittéer. Sedan den senaste ryska invasionen, som ukrainare och medlem av ukrainsk diaspora i USA, har hennes fokus flyttats till att stödja Ukraina mot aggressionen. Hon har presenterat, konsulterat och samarbetat med sådana grupper som National Psychological Association of Ukraine, USAID, International Center for Multigenerational Legacies of Trauma, FN-anslutna icke-statliga organisationer, Theatre of War-produktioner och många andra grupper. Hon arbetar direkt som kliniker med ukrainska krigsflyktingar och diasporamedlemmar.

  • Hanna Edvardsson

    Hanna Edvardsson har mer än 20 års erfarenhet som legitimerad sjuksköterska. Hon är nu biträdande vårdenhetschef på neurologiska kliniken på Capio S:t Görans sjukhus. 2001 tog hon examen från sjuksköterskeprogrammet vid Sophiahemmets sjuksköterskehögskola. Sedan dess har hon arbetat med flertalet områden inom neurologi. Hon har fördjupningsbildning i neurologi och neurologisk omvårdnad samt smärta.Hon har också erfarenhet som klinisk forskningssjuksköterska/studiekoordinator samt sektionsledare under flera år på neurologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset