Vår vision

Konsekvenser av kriget

I februari 2014 påbörjade Ryssland sitt krig i Ukraina efter den Ukrainska revolutionen Euromaidan, och drygt åtta år senare - den 24 februari 2022 - inledde Ryssland sin fullskaliga invasion i ett försök att invadera hela Ukraina. Under årens lopp har Rysslands krig skördat otaliga dödsoffer och orsakat miljontals människor, såväl vuxna som barn, livsavgörande och omfattande fysiska och psykiska skador som kommer att påverka generationer framöver.

Som i alla krig är antalet skadade mycket högre än antalet dödade. Vanliga stridsskador inkluderar andra och tredje gradens brännskador, frakturer, splitterskador, skottskador, hjärnskador, ryggmärgsskador, nervskador, förlamning, syn- och hörselskador, förlust av extremiteter, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression, och andra psykiska sjukdomar och besvär. Andra skador kan vara skador som uppstått till följd av sexuellt våld och tortyr.

Människors lidande måste tas på allvar, synliggöras och bekräftas och det måste finnas strukturer i samhället som tar hand om och tillgodoser de behov som uppstått som konsekvens av kriget.

Var börjar vi?

Viktiga byggstenar i en väl fungerande demokrati är transparenta och effektiva samhällsinstitutioner som bygger på rättsstatens principer och utgår från alla människors lika värde. De utgör grund för god samhällsstyrning inklusive korruptionsbekämpning och är viktiga drivkrafter för utveckling. Andra viktiga samhällsinstitutioner är en god och tillgänglig sjukvård för alla och ett utbildningssystem där både vuxna och barns fulla potential tillvaratas.

Behovet av tillgång till akutsjukvård och högspecialiserad vård för Ukrainas befolkning är stort. Dessutom behöver man säkra tillgången till rehabilitering, behandling av psykologiska trauman, anpassade hjälpmedel och se till att det finns stöd för återanpassning i samhället, psykosocialt stöd till anhöriga och andra former av stöd.

Vår ambition är att samla den ledande expertisen i Sverige och arbeta tillsammans med våra partners i Ukraina för att stödja återuppbyggnaden av landet.

I vårt arbete ska vi samarbeta med andra organisationer i Sverige och Ukraina. Det som andra redan gör bra ska vi uppmärksamma och stödja så att resurserna används på ett effektivt och klokt sätt.

Varför en insamlingsstiftelse?

Vi som står bakom insamlingsstiftelsen är från början volontärer som alla valt att engagera oss i Ukrainas sak. Vi är sjuksköterskor, läkare, psykologer, jurister, marknadsförare, entreprenörer, ekonomer, försäkringsmäklare och civilingenjörer.

Vi har sedan mars 2022 samlat in och skickat sjukvårdsutrustning till ett värde av sammanlagt minst 44 000 000 kr till Ukraina. Tillsammans med vår insamlingsorganisation kommer vi fortsätta finansiera hjälpsändningar med sjukvårdsutrustning men vi vill bredda vårt arbete till att omfatta fler områden.

Det behövs en plattform i Sverige där vi som är engagerade i Ukrainas sak kan samlas för att organisera vårt stöd på ett strukturerat sätt. Vi vill ta tillvara det fantastiska engagemang som finns i Sverige för Ukraina och skapa en organisation som är kunskapsdriven, fokuserad och hållbar.

Därför väljer vi att starta en insamlingsstiftelse. Stiftelsens styrdokument är stiftelseförordnandet och tillsammans med våra etiska riktlinjer utgör det ramarna för vår verksamhet. Stiftelseformen är en bra grund att stå på när det gäller att bygga en långsiktig och hållbar organisation där vi kan försäkra oss att pengarna används på rätt sätt.

styrelse och Advisory Board

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina leds av vår stiftelse. Vår generaldirektör leder det operativa arbetet. På kansliet arbetar också en logistikansvarig.

Till vår hjälp har vi en advisory board och samarbetspartners från universitet myndigheter, företag och organisationer i Ukraina, USA, Sverige, Belgien, Frankrike och Schweiz.

Vi strävar efter att uppfylla Giva Sveriges kvalitetskod och stadgar och kommer att ansöka om medlemskap i organisationen efter första räkenskapsårets slut.

stöd oss och var med och rädda liv i Ukraina!

Swish: 123 301 84 39 Bankgiro: 5985-6971