SAY IT! СКАЖИ ЦЕ!

Alla ukrainare har drabbats av rysslands krig, men på olika sätt. Många har bevittnat traumatiska händelser. En del har förlorat någon de älskar, upplevt krigsfångenskap, tortyr eller sexuellt våld, är eller har varit flykting, lever eller har levt under ockupation, har fysisk eller psykisk sjukdom som förvärrats av kriget eller har varit med om någon annan traumatisk upplevelse.

Människors lidande måste tas på allvar, synliggöras och bekräftas.

Projektet SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är ett projekt i samarbete mellan Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och National Psychological Association (NPA) som syftar till att sprida kunskap om hur man kan kommunicera med och stödja människor som upplevt det allra svåraste som man kan vara med om som människa.

Läs mer om projektet nedan!

Projektet SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är ett samarbete mellan Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och National Psychological Association (NPA) i Ukraina.

NPA är den största och mest etablerade professionella organisationen för psykologer i Ukraina. Mer information om NPA finns här: https://www.npa-ua.org.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas mål är att förbättra hälsa och levnadsvillkor för den ukrainska befolkningen genom att stärka sjukvård, utbildning och annan viktig infrastruktur, samtidigt som vi arbetar för att stödja veteraner och volontärer. Vi förverkligar detta genom att finansiera leveranser av efterfrågad medicinsk utrustning, stödja nationella och lokala projekt i Ukraina med inriktning mot rehabilitering och psykisk ohälsa.


Bakgrund till projektet

Ukrainska psykologer och andra grupper inom sjukvården och andra myndigheter har sett en lavinartad ökning av frågor om hur man kommunicerar med personer som har upplevt trauma till följd av kriget. Dessutom förekommer det riktade psykologiska desinformationskampanjer mot ukrainska samhällen från den ryska federationen för att sprida falsk information och öka stigmat mot sårbara befolkningsgrupper i Ukraina. Ett annat stort problem är en växande förekomst av ofta kulturellt olämpliga, icke-professionella eller icke-krigsrelaterade informationskällor som kan vara allt från oanvändbara till problematiska.

Format och målgrupper

Inom ramen för projektet SAY IT - (СКАЖИ ЦЕ!) ska vi producera en serie korta professionella filmer med innehåll utvecklade av ukrainska psykologer. Filmerna ska produceras och spelas in på plats i Ukraina.

Filmerna ska erbjuda lättillgängligt och korrekt innehåll och fokusera på strategier, tillvägagångssätt och best practice för att kommunicera med olika sårbara individer/grupper i Ukraina.

Målgrupperna för videorna är den breda allmänheten i Ukraina. En särskild målgrupp är yrkesverksamma och para-professionella, t.ex. personal inom sjukvård, räddningstjänst, socialtjänst, lärare, sjukhusadministration och tjänstemän på myndigheter, som i sitt arbete kommer i kontakt med psykologiskt sårbara grupper.

Filmerna är en del av en nationell informationskampanj om psykisk ohälsa i Ukraina och kommer att sändas i nationell ukrainsk tv och i sociala medier.


Projektets fem faser

  1. Research och skapande av dokumentation för manus. Starta planering för fas 2-4. Rekrytering av filmteam, marknadsansvarig och sociala medier-ansvarig. (November 2023 - Februari 2024).

  2. Förberedelser inkluderande manusskrivning, planering av den fortsatta produktionen. (Februari - April 2024)

  3. Produktion av videorna i Ukraina, efterarbete (Maj 2024 -

  4. Release - arbete med marknadsföring och early life support

  5. Avslutande av projektet


Mål

Det övergripande målet med SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är att erbjuda lättillgängligt och korrekt innehåll för att ge relevant stöd och information till dem som arbetar med sårbara individer/grupper. Målet med videorna kommer att vara att ge grundläggande förståelse för potentiella svårigheter, strategier för kommunikation om svåra ämnen och tillvägagångssätt för att identifiera och etablera former av vidare professionellt stöd.

Vi hoppas att projektet leda till att kunskapen om trauma och reaktioner på trauma kommer att öka i Ukraina och hur man kan använda kommunikationsstrategier för att identifiera, lyssna på, stödja, hänvisa och synliggöra de psykologiskt sårbara individer, grupper och samhällen som upplevt och upplever krigets konsekvenser.


ämnen i projektet

Innehållet för var och en av videorna kommer att utvecklas med en ukrainsk psykolog som är en identifierad expert på ämnet, och har bästa kommunikationspraxis och strategier med individer och grupper som

  • återvänt från de aktiva krigszonerna (civila, volontärer, militärer/veteraner),

  • väntar på att familjemedlemmar och vänner ska återvända från de aktiva krigszonerna,

  • har varit first responder på en skadeplats,

  • har familjemedlemmar och vänner som försvunnit under kriget,

  • har drabbats av fysiskt trauma eller stympning till följd av krig,

  • har upplevt krigsfångenskap,

  • har upplevt fysisk eller psykisk tortyr,

  • upplever sorg och akuta stressreaktioner till följd av kriget,

  • levt eller lever under ockupation,

  • har upplevt sexuellt våld,

  • bevittnat traumatiska händelser,

  • är en del av socialt utsatta grupper som små barn, personer med funktionsnedsättning eller äldre individer – eller är oroad över dessa, samt ett flertal andra relevanta ämnen.

Projektorganisation

Projektledare i projektet är vår advisory board member Lena Wilderäng, som har mångårig erfarenhet av att leda projekt och team. Projektkoordinator i Ukraina är Kateryna Romaniuk, leg.psykolog och medlem i NPA.

Vi har ett team som kommer att arbeta med kvalitetssäkring av projektet som består av bl.a. vår styrelseledamot Roger Karlsson, Adjunct Clinical Professor på Stanford University School of Medicine och Oksana Yakushko, advisory board member i stiftelsen och Ph.D, är en legitimerad psykolog, psykoanalytiker, professor och konsult baserad i Santa Barbara, Kalifornien samt Valeriia Palii, Ph.D och president i NPA. Läs mer om vår projektorganisation nedan.

Vi söker sponsorer!

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har egenfinansierat den första fasen av projektet. Projektet inleddes i början av november och nu pågår arbetet med den första fasen där vi arbetar NPA:s experter med framtagning av kvalitetssäkrat content till de videor som senare kommer att produceras och filmas i Ukraina.

Vi söker nu individer, företag och organisationer som vill bidra till att göra verklig skillnad för Ukraina. Kontakta oss för mer information om projektet!

Kontaktperson:

Jennie Elfström, generalsekreterare Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina
E-post: jennie@sve-ukr.se

Projektledning och styrgrupp

  • Lena Wilderäng

    Lena har mer än 20 års erfarenhet inom IT och ledarskap efter studierna på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har agerat som föreläsare, rådgivare och coach inom ledning och organisation. Under de senaste åren har hon även jobbat som brandman, arbetat hands-on med välgörenhet, föreläst om informationspåverkan på uppdrag av MSB/Försvarsutbildarna, och drivit eget företag där hon genomfört och guidat extrema äventyr. Sedan februari 2022 har Lena varit aktiv med välgörenhetsförsändelser till Ukrainas räddningstjänst, sjukvårdare och andra aktörer - både som privat initiativ och i samarbete med olika organisationer. Hon har regelbundet rest till Ukraina med humanitära transporter, samt jobbat volontärt tillsammans med räddningstjänsten i östra Ukraina under en tidsperiod.

    Lena är projektledare för projektet “SAY iT!”

  • Kateryna Romaniuk

    Kateryna har en Master i psykologi och är medlem av National Psychological Association. Hon arbetar som psykolog i en privat praktik (Kiev, Ukraina). Hon studerar klientcentrerad terapi och emotionellt fokuserad terapi. Hon har erfarenhet av att genomföra psykologutbildningar för företag. Tidigare arbetade Kateryna med utveckling och implementering av ett mentalvårdsprogram för ett företag med mer än 2,000 anställda, Programmet inkluderade också arbete med återintegrering av krigsveteraner.

    Kateryna ansvarar för samarbete med NPA:s experter och utveckling av material i SAYIT!.

  • Valeriia Palii

    Dr. Valeriia Palii har en doktorsexamen i klinisk psykologi. Hon har arbetat som klinisk psykolog i en privat praktik (Kyiv, Ukraina). Hon har även erfarenhet som utvecklare av psykodiagnostiska tester och organisering av testprocedurer. Dr. Palii föreläser regelbundet på universitet och privata företag, hon arbetar med forskning och projektledning inom området psykisk hälsa. Sedan 2020 har hon haft posten som ordförande för National Psychological Association of Ukraine (NPAU). NPAU fokuserar på att skapa lagstiftning om mental hälsa, förbättra etik och utbildningsstandarder för psykologer och främja evidensbaserad psykologi. Tillsammans med kollegor driver hon en psykologisk stödlinje för ukrainare utomlands.

    Valeriia är med i projektets styrgrupp.

  • Oksana Yakushko

    Oksana Yakushko, Ph.D., är styrelsescertificered psykoanalytiker och diplomerad specialist i psykoanalys. legitimerad psykolog, professor och konsult baserad i Santa Barbara, Kalifornien. Hon är medlem i American Psychological Association. Hennes vetenskapliga och kliniska arbete har fokuserat på att arbeta med frågor som rör migration, kultur och historia. Hon har över 80 vetenskapliga publikationer och har mottagit flera utmärkelser från American Psychological Associations divisioner och kommittéer. Sedan den senaste ryska invasionen, som ukrainare och medlem av den ukrainska diasporan i USA, har hennes fokus flyttats till att stödja Ukraina mot aggressionen. Hon har arbetat med orgaisationer som National Psychological Association of Ukraine, USAID, International Center for Multigenerational Legacies of Trauma, FN-anslutna icke-statliga organisationer, Theatre of War-produktioner och många andra grupper.

    Oksana är med i projektets styrgrupp och kommer att särskilt arbeta med kvalitetssäkring av projektet.

  • Roger Karlsson

    Roger är Adjunct Clinical Associate Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences på Stanford University School of Medicine där han utbildar blivande psykiatriker i hur man bedriver psykoterapi. Han är en diplomerad specialist i Psychoanalysis av the American Board and Academy of Psychoanalysis och medlem av The International Psychoanalytic Association. Han är även en diplomerad specialist i forensic Psychology av the American Academy of Forensic Psychology. I Campbell, Kalifornien, har han sin privatpraktik där han bedriver psykoanalys samt är expertvittne i psykologiska spörsmål för rättsväsendet i Kalifornien.

    Roger är med i projektets styrgrupp och kommer att särskilt arbeta med kvalitetssäkring av projektet.

  • Jennie Elfström

    Jennie Elfström är grundare och generalsekreterare för Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina. Hon har en bakgrund som jurist och har arbetat i snart 20 år som jurist med förvaltningsrätt, barnrätt, funktionsrätt och utbildningsrätt. Hon har arbetat som jurist på både allmän domstol och förvaltningsdomstol samt som chefsjurist och därefter koncernchef för Palmlunds Skolor (numera Dibber). Hon har 25 år erfarenhet som volontär för olika organisationer och har ett engagerat sig som volontär för Ukraina sedan sommaren 2022.

    Jennie är projektägare och sitter med i styrgruppen för projektet.