Nytt Projekt i samarbete med ukrainska psykologförbundet

Alla ukrainare har drabbats av Rysslands krig, men på olika sätt. Många har bevittnat traumatiska händelser. En del har förlorat någon de älskar, upplevt krigsfångenskap, tortyr eller sexuellt våld, är eller har varit flykting, lever eller har levt under ockupation, har fysisk eller psykisk sjukdom som förvärrats av kriget eller har varit med om någon annan traumatisk upplevelse.

Projektet SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är ett projekt i samarbete mellan Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina med National Psychological Association (NPA) som syftar till att sprida kunskap om hur man kan kommunicera med och stödja människor som upplevt det allra svåraste som man kan vara med om som människa.

Projektledare är Lena Wilderäng som har mångårig erfarenhet av att leda projekt och team. Projektkoordinator i Ukraina är Kateryna Romaniuk, leg.psykolog och medlem i NPA.

I styrgruppen ingår bl.a. vår styrelseledamot Roger Karlsson, Adjunct Clinical Professor på Stanford University School of Medicine och Oksana Yakushko, advisory board member i stiftelsen och Ph.D, har rötter i Ukraina och är legitimerad psykolog, psykoanalytiker, professor och konsult baserad i Santa Barbara, Kalifornien samt Valeriia Palii, Ph.D och president i NPA.

Därför behövs projektet

Ukrainska psykologer och andra grupper inom sjukvården och andra myndigheter har sett en lavinartad ökning av frågor om hur man kommunicerar med personer som har upplevt trauma till följd av kriget. Dessutom förekommer det riktade psykologiska desinformationskampanjer mot ukrainska samhällen från den ryska federationen för att sprida falsk information och öka stigmat mot sårbara befolkningsgrupper i Ukraina. Ett annat stort problem är en växande förekomst av ofta kulturellt olämpliga, icke-professionella eller icke-krigsrelaterade informationskällor som kan vara allt från oanvändbara till problematiska.

Det övergripande målet med SAY IT! (СКАЖИ ЦЕ!) är att erbjuda lättillgängligt och korrekt innehåll för att ge relevant stöd och information till dem som arbetar med sårbara individer/grupper. Målet med videorna kommer att vara att ge grundläggande förståelse för potentiella svårigheter, strategier för kommunikation om svåra ämnen och tillvägagångssätt för att identifiera och etablera former av vidare professionellt stöd.

Målgrupper

Målgrupperna för videorna är den breda allmänheten i Ukraina. En särskild målgrupp är yrkesverksamma och para-professionella, t.ex. personal inom sjukvård, räddningstjänst, militär, socialtjänst, lärare, sjukhusadministration och tjänstemän på myndigheter, som i sitt arbete kommer i kontakt med olika sårbara grupper. Ukrainska veteraner är en annan viktig målgrupp.

Format

Inom ramen för projektet SAY IT - (СКАЖИ ЦЕ!) ska vi producera en serie korta professionella videos med fokus på bästa kvalitet med innehåll utvecklade av ukrainska psykologer. Videorna ska erbjuda lättillgängligt och korrekt innehåll och fokusera på strategier, tillvägagångssätt och best practice för att kommunicera med olika sårbara individer/grupper i Ukraina.

Videorna är en del av en nationell informationskampanj om psykisk ohälsa i Ukraina och kommer att sändas i nationell ukrainsk tv och i sociala medier.

Vi söker sponsorer!

Projektet inleddes i början av november och nu pågår arbetet med den första fasen där vi arbetar NPA:s experter med framtagning av kvalitetssäkrat content till de videor som senare kommer att produceras och filmas i Ukraina.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har egenfinansierat den första delen av projektet. Nu söker vi företag, organisationer och individer som vill sponsra projektet.

För mer information om projektet, klicka här.

(Bilderna är hämtade från sajten https://war.ukraine.ua/)

Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina

Föregående
Föregående

Blixtinsats: 2 Ecoflow för att säkra strömförsörjning på fältsjukhus

Nästa
Nästa

Region Stockholm visar att de Stödjer Ukraina helhjärtat