Studiebesök till Ternopil

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ingår samarbetsavtal med Region Ternopil

Stiftelsen har genomfört en studieresa den 24 - 27 september 2023 till Ukraina för att uppdatera sig om de aktuella behoven avseende hälso- och sjukvården på lokal nivå i Ternopil och på nationell nivå i Ukraina.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina representerades av ordföranden Maryana Stober och generalsekreteraren Jennie Elfström.

Under 2022/2023 har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina skickat 9 hjälpsändningar med olika typer av varor och utrustning som dialysmaskiner, kirurgiska instrument, ultraljud, anestesimaskiner och förbrukningsutrustning till Ukraina, där den största delen gått till Ternopils regionsjukhus. Det sammanlagda värdet av dessa hjälpsändningar uppskattas till mer än totalt 42 miljoner svenska kronor.

Möte med guvernören och administrationen i Region Ternopil

Vid mötet undertecknades ett samförståndsavtal mellan Ternopils regionförvaltning och Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina blir alltså den första internationella NGOn som ingått ett samarbetsavtal med högsta ledningen i Region Ternopil.

"Jag vill uttrycka ett innerligt tack till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina för stöd och medicinsk hjälp till Ternopilregionen. Detta möjliggör att vi kan rädda liv och hälsa för våra soldater och invånare i Ternopilregionen. Tack för ert stöd", säger guvernören i Ternopil Region.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ser Region Ternopil som en viktig strategisk partner och vi får nu möjlighet att fördjupa vårt samarbete och stödja projekt inom sjukvård, rehabilitering, psykologiskt stöd och andra former av hjälp till veteraner och civila i Ukraina”, säger Jennie Elfström, generalsekreterare i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.

Studiebesök på Ternopils regionsjukhus

Vid studiebesöket fick stiftelsen också möjlighet att träffa sjukhusledningen vid Ternopils regionsjukhus med Dr. Vasyl Blikhar i spetsen. Besöket inleddes med ett möte där vi undertecknade ett samarbetsavtal och vi fick också information om hur sjukhuset arbetar och de aktuella behoven inom hälso- och sjukvården i Ternopil. Vi besökte flera avdelningar; bl.a. allmänkirurgi, ortopedi, kardiologi och oftalmologi.

Ett par gånger i månaden kommer ett stort antal patienter, både soldater och civila, från östra Ukraina för fortsatt vård på Ternopils regionsjukhus. Sjukhuspersonal arbetar långa skift för att man ska kunna klara av det extrema trycket som uppstår vid dessa toppar.

”Vi arbetar ständigt för att förbättra möjligheterna att tillhandahålla patientsäker vård. I dagsläget tvingas vi göra hårda prioriteringar och använder samma operationssal för två operationer samtidigt, vilket inte är optimalt. Vi renoverar nu upp en ny avdelning med flera nya operationssalar och vi är tacksamma för Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas stöd till oss. Jag vill också rikta ett särskilt tack till Capio S:t Görans sjukhus, Region Stockholm och Region Skåne för den utrustning vi har mottagit.” säger Vasyl Blikhar, sjukhusdirektör vid Ternopils regionsjukhus.

”Att verifiera behoven och följa upp våra leveranser är helt centralt i vårt arbete med kvalitet och transparens. Vi är stolta över vårt nära samarbete med mottagarna. Det gör att vi kan styra stödet dit där man allra mest behöver det.” säger Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas ordförande Maryana Stober.

Besök på veteranavdelning och rehabcenter

Under besöket fick vi också träffa flera ukrainska veteraner som vårdades på sjukhuset. Med oss hade vi gåvor från Sveriges Veteranförbund och en personlig hälsning från Veteranförbundets förbundsordförande Sverker Göranson, vilket var mycket uppskattat.

I samband med studiebesöket fick vi också möjlighet att besöka en nyinrättad rehabiliteringsavdelning med 30 sängplatser, där man implementerat innovativa metoder för rehabilitering av patienter med traumatiska och komplexa hjärn- och ryggmärgsskador. Regionen önskar öppna upp en ny avdelning med 60 platser och man undersöker just nu lämpliga lokaler.

Sjukvården i Ukraina är under extrem press. Vi kan konstatera att personalen gör ett fantastiskt arbete, men det finns ett enormt behov av mer resurser till sjukvården i Ukraina om man ska kunna möta upp behovet av sjukvård och rehabilitering för skadade i kriget, både på kort sikt och lång sikt. Det är avgörande att Sverige fortsätter att stödja Ukraina. Dessutom måste vi hitta nya vägar för att samverka på olika nivåer i Sverige för att effektivisera insatserna. Här skulle vi vilja se ett utökat samarbete mellan regioner, privata aktörer inom hälso- och sjukvård och NGOs.” säger Jennie Elfström, generalsekreterare i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.

Om Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina (ISSU)

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina är ett från början svenskt gräsrotsinitiativ som växte fram i samband med att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina finansierar bl.a. transporter av efterfrågad sjukvårdsutrustning till Ukraina och stöttar lokala ukrainska initiativ som syftar till att stärka ett självständigt och demokratiskt Ukraina och att förbättra hälsa och levnadsvillkor för dess befolkning.

Stiftelsens ambition är att samla den ledande expertisen, bygga vidare på det fantastiska engagemang som finns i Sverige för Ukraina och arbeta tillsammans med våra partners i Ukraina för att stödja återuppbyggnaden av landet och specifikt sjukvård, utbildning och annan infrastruktur.

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina leds av en generalsekreterare och en styrelse med representanter som har sin bakgrund i både små och stora internationella företag samt ledande universitet i Sverige, Belgien, Frankrike, Schweiz och USA.

Presskontakt:
Jennie Elfström
Generalsekreterare
E-post: jennie@sve-ukr.se

Föregående
Föregående

Insamling till Fältsjukhus nära fronten

Nästa
Nästa

Leverans till Kharkiv: 6 veckor från Start till mål