Jennie Elfström Jennie Elfström

Region Stockholm donerar utrustning

Region Stockholm donerar utrustning till Ukraina via Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina

Efter en noggrann genomgång av de juridiska förutsättningarna, har regionstyrelsen i Region Stockholm den 6 juli 2023, diarienr RS 2023-0481, beslutat att ge internationellt bistånd till Ukraina via oss på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.

Donationen från St. Eriks Ögonsjukhus i Stockholm kommer i form av en elektrisk sjukhussäng och två blodglukosmätare HemoCue. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina åtar sig att transportera donationen till Ukraina och överlämnas till vår samarbetspartner Ternopil Regional Clinicial Hospital i Ternopil.

- Det är mycket glädjande att Region Stockholm nu tagit steget att bistå Ukrainas sjukvård direkt via en mindre organisation från civilsamhället. Tack vare våra nära kontakter direkt med sjukhusledningen i Ternopil kan vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina leverera snabba och korrekta besked om huruvida utrustningen är efterfrågad, säger stiftelsens generalsekreterare Jennie Elfström. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina samarbetar med lokala logistikpartners i både Sverige-Ukraina för att ha så korta ledtider som möjlighet på transporterna.

Två stora regioner stödjer Ukraina via stiftelsen

Region Skåne har också valt att donera utrustning via Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina: tidigare i somras donerade Kristianstad sjukhus/Region Skåne ett stort antal sjukhussängar, madrasser, akutvagnar och medicinskt förbrukningsmaterial samt annan utrustning.

- Vi är mycket glada för att även Region Skåne valt oss som en samarbetspartner för sitt arbete med att ge bistånd till Ukraina. Vi hoppas såklart att de här besluten banar väg för att fler regioner vänder sig direkt till oss för donation av avskriven utrustning. För att stödja Ukraina krävs konkret samarbete, inte bara mellan nationella myndigheter i respektive land, utan även mellan myndigheter och civilsamhälle, säger Jennie Elfström.

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

intervju med vår volontär khrystyna hevchuk

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina skulle inte existera utan alla våra eldsjälar som engagerat sig som volontärer, i vår advisory board eller i vår styrelse. Vi är ett nätverk där alla bidrar på olika sätt och alla sätt är värdefulla. Men vilka är vi egentligen? I en serie inlägg kommer vi intervjua olika personer i stiftelsen.

Som vi berättat om tidigare har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina har etablerat ett samarbete med Ternopils regionala hälso- och sjukvårdsdepartement och Ternopils regionsjukhus. Vi tycker därför att det känns passande att börja med vår volontär Khrystyna Hevchuk, som kommer från Ternopil.

I det här inlägget publicerar vi en intervju med Khrystyna som vår generalsekreterare Jennie Elfström gjorde den 28 juni 2023.

Hej Khrystyna, så roligt att jag får intervjua dig! Kan du berätta om dig själv?

- Jag heter Khrystyna Hevchuk, jag är 22 år gammal och är en ukrainare som för närvarande bor i Sverige på grund av kriget som Ryssland startade i mitt hemland. 
Före kriget studerade jag till historielärare, och samtidigt studerade jag vid journalistfakulteten och juridiska fakulteten. Jag var engagerad i volontärverksamhet i min hemstad, och deltog i internationella utbytes- och utbildningsprogram. 

Den 24 februari 2022 försökte Ryssland att invadera hela Ukraina. Kan du berätta om hur det var för dig under de här dagarna?

- Den 24 februari 2022 ändrades alla mina planer jag hade gjort. När kriget startade var det faktiskt ingen som var redo för det. Överallt i media kunde man höra talas om ett eventuellt krig på gårdsplanen, men ingen tog det på allvar. Den 24 februari vaknade jag och min familj av ljudet av en siren och meddelandet att ett fullskaligt krig hade börjat. Samma dag gick jag och min yngre syster för att väva nät – vi försökte hjälpa till så mycket vi kunde. Och det var skrämmande för oss att titta på nyheterna och inse att allt detta verkligen händer. 

Ternopil anses ju vara förhållandevis lugnt ändå, eller, det är så det beskrivs i media. Stämmer inte den bilden menar du?

- Kriget är närvarande överallt i hela Ukraina, hela tiden. Larmen går ofta i Ternopil och det har hänt att missiler slagit ner i Ternopil. Så Ternopil har också drabbats av kriget och det passerar många internflyktingar genom staden.

Men vad var det som gjorde att du bestämde dig för att lämna Ukraina?

- Jag bestämde ganska snart, redan efter en veckas krig, för att jag tillsammans med min mamma och systrar skulle lämna Ukraina. Jag var väldigt orolig för hur konstanta larm, nätter i ett skyddsrum skulle kunna påverka mina småsystrars psykiska hälsa. Att inte förstå hur situationen skulle komma att utvecklas var också påfrestande.

Hur kommer det sig att du och din familj hamnade i Sverige?

- Före kriget deltog jag i aupair-program hos en svensk familj i Spanien. När kriget startade bjöd de in mig och min familj att komma och bo i deras hus i Sverige. Det var så vi kom hit. Den 4 mars 2022 kom jag till Sverige med min mamma och två yngre systrar och efter en tid fick jag jobb i Nykvarns kommun där jag arbetade ett år som studie- och integrationshandledare med ukrainska flyktingar. I jobbet ingick att hjälpa dem med anpassning, undervisning i svenska språket och samhället, skapa aktiviteter och evenemang. 

Du är ju väldigt aktiv i sociala medier och jag ser ofta att du postar inlägg och sprider kunskap om hur det är för ukrainare att leva i Sverige. Kan du berätta mer om de utmaningar som ukrainare upplever när de kommer till Sverige idag?

- Med ett samordningsnummer som vi får är det omöjligt att skapa ett Bank-ID, ha Swish, det är extremt svårt att hyra hus, hitta ett jobb, få ordentlig sjukvård, öppna ett bankkonto, betala för köp på internet etc. Det orsakar stora problem i det dagliga livet.

När ni väl hade kommit till Sverige och det hade gått en tid, hur blev det då för dina systrar och din mamma?

- För mina systrar var livet i Sverige mer som att resa utomlands, där de aldrig varit. Här träffade de lokala barn, gick i en svensk skola och lärde sig mer om det nya landet. Att bo i ett främmande land, med främmande människor, att inte förstå systemet, språket och mentaliteten hade dock en dålig effekt på min mamma, hon kände sig deprimerad och var långt ifrån min pappa och andra släktingar. Till slut bestämde hon sig för att återvända till Ukraina, som många andra ukrainare gjorde.

 Så din mamma valde alltså att återvända till Ukraina…?

- Ja, det är många ukrainare som valt att göra det eftersom det blir för svårt att leva i Sverige med alla de här dagliga problemen till slut. Trots att de återvänder till ett land där det är krig, fungerar livet ändå bättre för dem, då de känner sig jämställda i sitt hemland. 

Det låter som ett extremt svårt val att göra. Jag tror att vi svenskar tar för givet att allt det där bara ska fungera och vi tänker nog inte på hur mycket det där personnumret betyder. Om du fick bestämma, vad behöver svenska staten göra för att det ska lättare för ukrainare att integreras och leva i Sverige?

- Enligt min mening, liksom enligt de flesta andra ukrainare som bor i Sverige (och svenskarna själva), blir ett viktigt steg för att underlätta livet i det svenska samhället att förse ukrainare med ett personnummer. Det är den viktigaste förändringen som behöver göras.

Vad har du för roll i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina och varför har du valt att engagera dig för oss?

- Min roll i denna organisation är hjälpa till med svensk-ukrainsk översättning, att bistå i kommunikationen med våra ukrainska partners och arbeta med sociala medier.

 - Det viktigaste för mig är att känna mig användbar för mitt folk och mitt hemland. Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ger mig en sådan möjlighet. Det känns särskilt bra att veta att det mesta av den medicinska hjälpen från organisationen går till just Ternopil som är min hemstad, och att många människor som drabbats av kriget kan få sådan värdefull hjälp. När jag var i Ternopil var jag med och tog emot leveransen av sjukvårdsutrustning i början av maj 2023 var det härligt att se de glada ansiktena hos sjukhusanställda och patienterna. Det kändes bra och viktigt.

Slutligen - hur ser dina framtidsplaner ut?

- För närvarande fortsätter jag att hjälpa ukrainare i Sverige. Jag tänker att det är det som är mitt huvuduppdrag här, eftersom jag har kunskap om språket, systemet osv. Det är så jag spenderar det mesta av min tid. Jag gillar också att studera, resa på min fritid och inspireras av musik och konst.

- Kriget gjorde mig starkare, mer självsäker, målmedveten. Kriget visade mig att det mest värdefulla vi har är våra släktingar, vänner, våra trevliga stunder i livet, minnen, vår historia, kultur, kunskap - allt som inte kan tas ifrån, allt som gör oss som vi är.

Jag tänker att alla situationer som man är med om i livet formar en på olika sätt. Du är en klok och handlingskraftig person och jag är väldigt glad och tacksam över att du vill vara volontär i Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina. Tack för att jag fick intervjua dig Khrystyna!

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

Ny medlem i vår advisory board: Oksana Yakushko

Ny medlem i vår advisory board - Oksana Yakushko, University of California Santa Barbara

Vi hälsar Oksana Yakushko välkommen till vår advisory board!

Oksana Yakushko, Ph.D, är en legitimerad psykolog, psykoanalytiker, professor och konsult baserad i Santa Barbara, CA. Hon är medlem i American Psychological Association och är certifierad psykoanalytiker (American Board of Professional Psychology).

Hennes vetenskapliga och kliniska arbete har fokuserat på att arbeta med frågor som rör migration, kultur och historia. Hon har över 80 vetenskapliga publikationer och har mottagit flera utmärkelser från American Psychological Associations divisioner och kommittéer. Sedan den senaste ryska invasionen, som ukrainare och medlem av ukrainsk diaspora i USA, har hennes fokus flyttats till att stödja Ukraina mot aggressionen. Hon har samarbetat olika organisationer som t.ex. National Psychological Association of Ukraine, USAID, International Center for Multigenerational Legacies of Trauma, FN-anslutna icke-statliga organisationer, Theatre of War och många andra grupper. Hon arbetar direkt som kliniker med ukrainska krigsflyktingar och diasporamedlemmar.

Oksana Yakushko kommer att bidra med rådgivning kring våra kommande projekt i insamlingsstiftelsen.

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

blixtinsats till beryslavs sjukhus

Ryssland fortsätter att begå krigsbrott genom sina konstanta beskjutningar och terrorbombningar mot Gammalsvenskby, som ligger i Kherson Oblast, vid floden Dneprs strand.

Sedan i höstas har Föreningen Svenskbyborna levererat mat, utrustning, mediciner och värmebriketter till Gammalsvenskby. Det är ungefär 300 invånare i byn just nu och de som finns kvar är ofta äldre eller andra som inte har möjlighet eller vill fly. Det är mycket farligt att vara utomhus och människor har därför tagit skydd i sina källare, där det är kallt och rått och det är lätt att dra på sig infektioner, särskilt om man är äldre och skör. Men de som finns kvar vill stanna och kämpa för sitt älskade Gammalsvenskby.

Mycket pressat läge på Beryslavs sjukhus

Förut fanns en poliklinik i Gammalsvenskby, nu är den förstörd av ryssarna. Söder om byn ligger den större staden Beryslav där det finns ett sjukhus som nu fått ta emot alltfler patienter den senaste tiden, bl.a. från byn (om invånarna lyckas ta sig dit, vilket är riskfyllt och svårt).

Läget är, som ni säkert förstår, oerhört pressat och man behöver både utrustning och mediciner. För ett par veckor sedan bombades dessutom sjukhusets intensivvårdsavdelning och över 60 fönster på byggnaden blev totalförstörda.

Bild från intensivvårdsavdelningen vid Beryslavs sjukhus. Fotograf: sjukhuspersonal.

Samarbete med Föreningen Svenskbyborna och Direct Ukraine

Jag har sedan i höstas haft kontinuerlig kontakt med Sofia Hoas och Lars Thomsson på Föreningen Svenskbyborna och följt utveckligen i Gammalsvenskby. När vi fick höra att de planerade att göra en hjälpsändning i samarbete med Direct Ukraine med mediciner och sjukvårdsutrustning till Beryslavs sjukhus, undrade vi om vi kunde hjälpa till på något sätt.

De försåg oss med en lista på vad som behövdes och igår överlämnade vi utrustning motsvarande en full skåpbil med olika typer av förbandsmaterial och mediciner m.m. som ska vidare till sjukhuset i nästa vecka. Det här är såklart en riskfylld resa för chaufförerna, särskilt den sista biten ner till Beryslavs sjukhus, men man har vidtagit de säkerhetsåtgärder som man kan och dessutom är det inte första gången de gör denna resan.

Fotograf: Martin Stober

Fortsätt hjälp oss hjälpa!

Vi uppdaterar bloggen löpande om det här projektet liksom om våra andra projekt. Ett stort tack till våra givare för att ni gjort den här leveransen möjlig!

Fortsätt hjälp oss hjälpa:

Bankgiro: 5985-6971
Swish: 123 301 84 39

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

Vi välkomnar Valeriia Palii till vår advisory board

Nu växer Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina ytterligare och rekryterar Dr. Valeriia Palii, ordförande i National Psychological Association of Ukraine, till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukrainas advisory board.

Valeriia Palii har en doktorsexamen i klinisk psykologi och har arbetat som klinisk psykolog i en privat praktik (Kyiv, Ukraina). Hon har även erfarenhet som utvecklare av psykodiagnostiska tester och organisering av testprocedurer. Dr. Palii föreläser regelbundet på universitet och privata företag, hon arbetar med forskning och projektledning inom området psykisk hälsa. Sedan 2020 har hon haft posten som ordförande för National Psychological Association of Ukraine (NPAU). NPAU fokuserar på att skapa lagstiftning om mental hälsa, förbättra etik och utbildningsstandarder för psykologer och främja evidensbaserad psykologi. Tillsammans med kollegor driver hon en psykologisk stödlinje för ukrainare utomlands.

Vi önskar Valeriia varmt välkommen till Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina.

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

Rekordstor leverans till ukraina!

Ny leverans med sjukvårdsutrustning för mer än 20 miljoner kronor

Vi är glada att kunna berätta att vi den 7 maj 2023 levererat den hittills största hjälpsändningen med sjukvårdsutrustning till Ternopil Regional Clinical Hospital i Ternopil.

Inköpsvärdet för motsvarande utrustning ligger på mer än 20 miljoner kronor.

Här är ett urval av den utrustning vi skickat i denna sändning:

  • 5 kompletta anestesiapparater samt 7 lådor med slangar och andra tillbehör

  • 3 operationsbord

  • 2 dialysapparater

  • 22 elektriska sängryggstöd

  • 9 trycksårsavlastande madrasser

  • ett flertal uppblåsningsbara madrasser

  • 13 rullstolar

  • rollatorer och gåstöd i olika storlekar; både för vuxna och barn

  • 4 patientlyftar

  • flera lådor med kirurgiska instrument

  • 40+ lådor förbandsmaterial, sutur, infarter och annat förbrukningsmaterial

  • ett stort antal lådor med stomipåsar och stomiförband

  • flera pall med kläder till sjukvårdspersonal och patienter

  • rullbord i stål

  • och en stor mängd annan utrustning

En del av utrustningen som levererades till Ternopil kommer att vidarebefordras till ett sjukhus nära fronten i östra Ukraina. Av säkerhetsskäl berättar vi inte vilket sjukhus det gäller.

Utrustning för mer än 40 miljoner kronor totalt

Ett stort tack till våra sponsorer Outmeals AB och Veteranförbundet som möjliggjort finansieringen av transporten, Creative Freight AB för lånet av lastbilen, Frälsningsarmén i Västerås (oändligt stort tack, ni är guld!), Capio S:t Görans sjukhus och alla andra givare som donerat utrustning. Slutligen ett extra stort tack till alla våra volontärer och våra chaufförer Pelle och Leonard för er uthållighet och glada humör trots lång väntan i tullen i Polen.

Tillsammans med denna leverans har vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina sett till att sju hjälpsändningar med sjukvårdsutrustning kommit fram hela vägen till mottagaren i Ukraina.

Det totala värdet på den sjukvårdsutrustning vi hittills levererat till Ukraina är mer än 40 miljoner svenska kronor.

Jennie Elfström
Generalsekreterare
Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina

Läs mer
Jennie Elfström Jennie Elfström

ny medlem i vår advisory board: lena wilderäng

Den senaste tiden har Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina fått flera nya medlemmar till sin advisory board.

Vårt senaste tillskott till stiftelsen är Lena Wilderäng. Hon har mer än 20 års erfarenhet inom IT och ledarskap efter studierna på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har agerat som föreläsare, rådgivare och coach inom ledning och organisation. Under de senaste åren har hon även jobbat som brandman, arbetat hands-on med välgörenhet, föreläst om informationspåverkan på uppdrag av MSB/Försvarsutbildarna, och drivit eget företag där hon genomfört och guidat extrema äventyr. Sedan februari 2022 har Lena varit aktiv med välgörenhetsförsändelser till Ukrainas räddningstjänst, sjukvårdare och andra aktörer - både som privat initiativ och i samarbete med olika organisationer. Hon har regelbundet rest till Ukraina med humanitära transporter, samt jobbat volontärt tillsammans med räddningstjänsten i östra Ukraina under en tidsperiod.

Vi på Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina är mycket glada och stolta över att Lena vill följa med på vår resa. Vi önskar henne varmt välkommen till oss.

Läs mer
Guest User Guest User

från idé till vardag

Idag kom det efterlängtade beskedet

För drygt 3 månader sedan, den 2 januari 2023, möttes Carl, Martin, Hanna, Maryana och Jennie på Norrmalmstorg i Stockholm för att besöka Måndagsrörelsens manifestation till stöd för Ukraina. Efter manifestationen träffades vi och spånade vidare på en idé vi haft ett tag. Vi hade redan då samarbetat med Ternopils regionsjukhus i nästan ett år då vi levererat sjukvårdsutrustning i flera omgångar. Vi har genom våra besök i Ternopil och våra personliga kontakter skaffat oss inblick och kunskap om hur behoven ser ut på plats. Att återuppbygga Ukraina handlar inte bara om att återställa skadade vägar och hus. För att kunna hantera de långsiktiga konsekvenserna av Rysslands fruktansvärda krig behöver vi stödja uppbyggnaden av sjukvården så att ukrainarna kan få den vård som de behöver.

Vi har tagit insikter och kunskaper från det gångna året och format och kanaliserat i en insamlingsstiftelse, med visionen att stärka civilsamhället och banden mellan våra länder, och inte minst stötta ett land som har blivit storskaligt invaderad av den ”andra största armén” i världen.

På årsdagen av Rysslands invasion lämnade vi in ansökan om registrering av stiftelsen hos länsstyrelsen i Västra Götaland. Idag kom det efterlängtade beskedet i form av ett organisationsnummer. Insamlingstiftelsen Sverige-Ukraina är nu verklighet även i byråkratins värld, och kan äntligen påbörja en ny fas. Inom kort kommer vi kunna ta emot pengadonationer, från de lilla till de stora.

Tack styrelsen, tack advisory board - tack för all tid som ni lägger ned i detta! Och tack alla ni runt omkring oss som stöttar med tips, idéer, ni som låter oss jobba trots sena kvällar efter middagen. 

Läs mer